“Kunst van het Ademen” 

In onze huidige maatschappij worden we overspoeld door allerlei prikkels zoals mails, berichten, sociale media, televisie, publiciteit, enz… Bovendien staan we voortdurend onder druk van rentabiliteit, performantie en de snelheid van verandering. Door dit mentaal “overleven” hebben we het contact met ons lichaamsbewustzijn en onze ademhaling verloren. Hierdoor is onze ademhaling zonder dat we het  beseffen vaak te kort en te snel, maken we mogelijks verschillende apneus per dag of lijden we aan chronische hyperventilatie.

Bovendien zien we in combinatie met deze permanente stress, symptomen die niet onmiddellijk gediagnosticeerd kunnen worden of waarvoor er geen anatomische oorzaak te vinden is, zoals regelmatige hoofdpijn of migraine, a-specifieke chronische rugpijn, angst, pijnlijke of gespannen spieren, slaapproblemen, ontstekingen, snel buiten adem zijn,…

In extremis horen we dan uitspraken zoals “ik kan niet meer”, “ik ben op”, “ik heb overal pijn” of “ik kan dit zo niet langer aan”,…

Al deze symptomen zijn duidelijke alarmsignalen die ons de kans geven opnieuw te luisteren naar ons lichaam. Zij bieden ons de mogelijkheid onze levenswijze te veranderen en ons welzijn te verbeteren.

De ademhaling, meer bepaald de  “kunst” van het ademen, zou in principe onze eerste symptomatische behandeling en ons eerste copingsmechanisme moeten zijn.  Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk in verschillende studies aangetoond dat een juiste ademhaling stress en angst vermindert, het immuunsysteem verbetert en het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevordert.

Eens we inzicht hebben in het juist functioneren van onze ademhaling en we geleerd hebben deze correct te gebruiken, is onze ademhaling een natuurlijk middel dat iedereen overal en op elk moment kan toepassen. Het aanleren gebeurt in een 5-daagse stage van een anderhalf uur per week. Indien je één of meerdere van deze symptomen hebt en je je hierin herkent, kan dit een mogelijkheid zijn om uw levenskwaliteit grondig te veranderen en uw gezondheid en welbevinden te verbeteren.

Praktische informatie

Het is mogelijk om "Kunst van het Ademen" te leren in individuele sessie of in een stage.

Het voordeel van leren in individuele sessie is dat u uitsluitend aan uw specifieke situatie kunt werken en een afspraak kunt maken wanneer het u uitkomt.
Als u aan een stage wilt deelnemen, is hier de aanvullende informatie :

Wanneer : Elke maandagavond, van 19u tot 20u30 gedurende 5 weken.

Data :  17, 24 april en 1, 8, 15 mei 2023

            18, 25 september en 2, 9, 16 oktober 2023

Locatie : Centrum Essentia, Kleinheide 31, 1500 Halle

Prijs: 150 €

Taal : Nederlands

Aantal deelnemers : minimaal 3 en maximaal 6

Inschrijving : Gelieve eerst contact op te nemen om te kijken of er nog plaats is en vervolgens het bedrag binnen de 2 werkdagen over te maken. De inschrijving is pas geldig na overschrijving op rekening BE36 9731 8213 1981 op naam van Pascal Marquis. Bij minder dan 3 inschrijvingen behoort de organisatie het recht de opleiding niet te laten plaats vinden en de inschrijvingen te verplaatsen naar een volgende datum of u naar keuze terug te betallen.

Agenda : De training richt zich voornamelijk  op praktische oefeningen rond « Kunst van het Ademen » en bevat daarnaast een theoretische gedeelte. De belangrijkste onderwerpen die aan bod komen zijn :

     - Krijg inzicht in de beweging van onze ademhaling  (anatomie en motoriek)

     - Ontdek je belangrijkste ademhalingspatroon

     - Leer de verschillende soorten ademhaling

     - Ontdek welk type ademhaling in welke situatie je het best gebruikt  

     - Leer je eigen vooruitgang te meten 

     - Ervaar de voordelen van een goede ademhaling

     - Leer de praktijk te integreren in je dagdagelijks leven


Wacht niet te lang om u in te schrijven aangezien het aantal plaatsen beperkt is. 

De stage was voor mij zeer leerijk. Leven is ademen. Ademen is leven. Omdat ik verkeerd ademde, bemoeilijkte dat mijn leven. Nu kan ik weer meer ten volle leven. Bedankt Pascal !

Christelle

't Was een openbaring ! Een goede / juiste ademhaling brengt heel uw lichaam / geest terug in balans. Zeker aan te raden !

Rita

Een stage die iedereen eigenlijk zou moeten volgen !

Kristien

Een zeer leerrijke ervaring met heel aangename lesgever.

De kleine groep zorgde voor de ideale sfeer !

Nele

Kunst van het ademen geeft me meer rust in mijn dagelijkse leven.

Inge